Album Radom

Kolejna lecz nie jak każda

Dom

Zadaszone hodowle roślin wymagają regularnej kontroli temperatury i wilgotności

Najlepszy sposób na hodowlę owoców i warzyw bez obecności listy E i substancji wydłużających przechowywanie? Zdecydowanie folia przy domu. Każdy projekt żąda nakładów. Dlatego powinno się poświęcić jej dużo wysiłku i entuzjazmu. Jeśli chodzi o dwa najlepsze okoliczności gwarantujące powodzenie upraw, zwróć uwagę na utrzymanie właściwej temperatury i wilgotności.

Zorganizuj najlepsze okoliczności dla twoich roślin

Uprawa warzyw i owoców nie jest trudna, jednak niełatwe okazuje się stworzenie optymalnych czynników zewnętrznych. Mowa oczywiście o optymalnych warunkach termicznych, co może być nieoczywiste – wiosna zazwyczaj rozpoczyna się bardzo późno i po kilkunastu dniach robi się nadzwyczaj gorąco. Chłody, ale też i zbytnie upały to coś niepsrzyjającego, zatem warto utrzymać odpowiednie wentylowanie i nawadnianie własnych upraw. Podlewa się o świcie, wtedy, gdy słońce nie może dogrzewać zbyt intensywnie, a kolejne podlewanie odbywa się pod wieczór, gdy słońce już zajdzie. Wtedy optymalnie można wykorzystać nawodnienie, a jego połączenie z temperaturą panującą w szklarni rodzi optymalne okoliczności wzrostu.

Warto wykorzystać właściwości jakie oferują szklarnie poliwęglanowe

Szklarnie poliwęglanowe wyróżniają się ponadprzeciętną trwałością, dzięki czemu trudno o przestoje w ich funkcjonowaniu i da się ich używać przez lata. Co najważniejsze zapewniają także optymalne warunki do wzrostu roślin hodowlanych. Tworzywo zastosowane w panelach konstrukcji ma w sobie filtr UV, przez co nadliczbowa ilość niepotrzebnych promieni daje się zatrzymać poza szklarnią. Skala ograniczenia jest nawet 5 razy lepsza w porównaniu do tradycyjnego tworzywa. Kluczowa cecha pozwaljąca na utrzymanie idealnych warunków to braki w zmianie właściwości także podczas zmiennych warunków termicznych (brak jakichkolwiek różnic między -50 do nawet +50 st. Celsjusza). Szklarnie poliwęglanowe to optymalne kontrolery termiki, a warzywa i owoce udaje się tu zlokalizować w optymalnych parametrach ekosystemowych. Doświadczenie pokazuje, iż następuje przepuszczenie około 80 proc. promieni UV, a reszta światła i ciepła zostaje jednakowa.