Album Radom

Kolejna lecz nie jak każda

Zdrowie

Kozie mleko – z jakiego powodu jest najzdrowszym nabiałem?

Kozie mleko może być świetnym źródłem białka, a do tego jest znacznie lepiej tolerowane przez nasz organizm, lecz mimo tak wielu zalet nadal jest znacznie mniej popularne niż mleko krowie. Zarówno mleko prosto od kozy, jak i kozie mleko w proszku dostarczają wielu ważnych składników odżywczych, a poza tym zawierają sporo wapnia. Jego bogaty skład sprawił, że jest wykorzystywane również przez producentów kosmetyków. Czy to prawda, że kozie mleko ma tak korzystne działanie, że można je uznać za najzdrowsze wśród nabiału?

Czy wartości odżywcze mleka koziego w proszku i w płynie są takie same?

Pomimo niewielkiej różnicy w kwestii właściwości i składu, to nie krowie mleko, ale mleko od kozy znajduje się na liście najzdrowszego i najbardziej wartościowego nabiału. Przyczyna tego jest między innymi rodzaj zawartych w mleku białek kazeinowych i serwatkowych. Co ciekawe, te pierwsze są silnym alergenem, dlatego mają niekorzystny wpływ na układ pokarmowy.

Zarówno kozie mleko w proszku, jak i świeże mleko, mają w swoim składzie przewagę białek serwatkowych, przez co są dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Porównując krowie mleko z mlekiem kozim, to pierwsze zawiera prawie 20 procent tego typu białek, a kozie aż 1/2.

Różnica jest także w przypadku tłuszczy – te, które znajdują się w mleku kozim są o wiele lepiej wchłaniane i trawione. Odpowiadają za to krótsze łańcuchy kwasów tłuszczowych oraz mniejsze rozmiary cząstek tłuszczu.

Mleko jest też doskonałym źródłem węglowodanów, jednym z nich jest laktoza. W efekcie osoby cierpiące na nietolerancję laktozy nie powinny spożywać koziego mleka. Kozie mleko ma w składzie również całkiem sporo cennych mikroelementów, takich jak witamina C, witamina E, witamina B12, witamina PP, witamina D, sód, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, żelazo i selen, a także kwas foliowy.

Jakie są właściwości koziego mleka?

Nie da się ukryć, że kozie mleko zawiera spore ilości tłuszczu i ma dużo kalorii, lecz mimo to układ pokarmowy człowieka radzi sobie z nim bez większych problemów, a można nawet powiedzieć, że lepiej niż z jego krowim odpowiednikiem. Zawartość wielu witamin i minerałów sprawia, że ten napój wyjątkowo korzystnie wpływa na zdrowie:
• chroni przed chorobami nowotworowymi
• wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi
• zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii
• jest ochrona dla serca
• wpływa na lepsze wchłanianie miedzi oraz żelaza
• przeciwdziała rozwojowi osteoporozy
• przyczynia się do lepszej mineralizacji kości u dzieci
Nie da się nie zauważyć pozostałych zalet mleka koziego. Jego pozytywny wpływ na urodę przyczynił się do tego, że zostało zauważone przez producentów kosmetyków. Dodane do kąpieli bądź wykorzystane jako składnik maseczki nie tylko nawilży skórę, ale również zadziała na nią wygładzająco i rozjaśniająco na.