Album Radom

Kolejna lecz nie jak każda

Biznes

Catering firmowy – jakie są zalety takiego rozwiązania?

Catering dla firm obecnie zyskuje na popularności, głównie dotyczy to większych firm z dużych miast. Warunkuje to między innymi renoma marki, troska o pracowników oraz wola ich wspierania. Wybór takiego rozwiązania pracodawcy bardzo dobrze oceniają zatrudnieni w firmie, co ma odzwierciedlenie w ich lojalności.

Jakie są plusy cateringu firmowego?

Catering dla firm trzeba zapewnić osobom, które pracują w trudnych warunkach. To między innymi prace związane z pracą w upale albo mrozie, z dużym wysiłkiem fizycznym oraz obciążone nadmiernym wydatkiem energetycznym. Wyżywienie jest przeznaczone również do osób pracujących na zewnątrz w okresie niskich temperatur. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zapewnić pracownikom także jeśli warunki pracy nie są wcale trudne.

Odpowiednio zbilansowany posiłek dostarcza odpowiednie ilości energii, dlatego wpływa na lepsze zaangażowanie w pracę, uniknięcie problemów z koncentracją i powoduje zminimalizowanie ryzyka występowania nerwowych sytuacji. Osoby pracujące w firmie nie muszą wychodzić z pracy w celu kupna lunchu, przez co mogą poświęcić zaoszczędzony czas na obowiązki zawodowe. Catering dla firm pozwala pozostać w miejscu pracy, zrelaksować się i odpocząć w gronie kolegów z pracy zamiast szukania odpowiedniego miejsca na kupno lunchu.

Catering pracowniczy a relacje z pracodawcą

Zadbanie o catering dla zatrudnionych osób przez właściciela firmy jest dla niego szansą na zyskanie uznania u podwładnych, a pracowników dodatkowo motywuje do pracy. Dla załogi firmy jest to znak, że mają szefa, który troszczy się o nich i wykazuje chęć zaspokajania ich potrzeb i zarazem skutecznie zachęca ich do pracy nad rozwojem firmy.

Przerwa na wspólny posiłek to też rewelacyjny sposób na wzmacnianie relacji u współpracowników i integrację wszystkich zatrudnionych osób.

Catering firmowy umożliwia pracownikom oszczędność pieniędzy i czasu. Dzięki możliwości zjedzenia w miejscu pracy, nie muszą martwić się o zakup ani przygotowanie posiłku. Z kolei przełożony otrzymuje 190 zł dopłaty na wyżywienie dla zatrudnionych osób i jest to wsparcie, od którego nie jest wymagane opłacanie składek ZUS.